Hayat

Hayat

Hayat aslında çok güzel bir şeydi. Hâlâ da güzel!

Gökyüzü, kahve dumanı, yeni alınmış nevresim takımı, sabun kokusu, uyanınca biriyle göz göze gelmek, şarkı söylerken detone olmak, sözleri unutunca kahkaha atmak…

Sonra her güzel şeyin vergisi geldi. Ve sonra onun da vergisi… Kahvenin dumanını saklamak istedi insan, belki bir daha göremez diye.

Sen pencereden bakıp gün batımını izlerken en güzel şeylerin çalındı. Neyse ki güneşe dokunamıyorlar. Müziği açıp dans ederken sözlerini silmeye çalışıyorlar.

Umutla işe gidiyorsun, eve döndüğünde paran azalmış.

Düşünsen kabahat, konuşsan kabahat, eğlensen kabahat, üzülmek kabahat!

Kabahatler diyarı burası.

Düşünmemek ve susmak bedava ama. Vergiden muaf!

Kendini içine gömmek teşvikli.

Ağzını açsan: “Sen kimsin lan?”

Ben benim. Asıl sen nesin?

Ve böylece hayat, başkalarının berbat fantezileriyle yazılmış ucuz bir senaryoya döndü.Kara sineklerin üşüştüğü pastanı korumaya çalışıyorsun. Ama bozuluyor vakit geçtikçe! Hayat bozar da bir yandan!

Ama sen varsın ya…

Güldüğün kadar tehlikelisin.

İnananların, inandırılmışları yeneceği o ihtimal sensin.

Her şeye rağmen “Bu doğru değil!” diyebilen bir ağız… Tamam, belki bazen içinden söylüyorsun. Ama o da yetiyor. Küçük diller bile dile geldi.  Çünkü sen, bir sabah kalkıp her şeyi değiştirebilecek ihtimalsin. En çok korktukları şey! Sabırla bekleyen, ama sabrı taşınca dünyayı yerinden oynatacak olan… Yazın yenilen hurmaların kışın tırmalaması gibi. Günü gelecek. Hayatı geri alalım.Hayat çürümüş bir şey değil ki. Hayat bir kahkaha için katlandığın saçmalık, bir gülüşün içinde unuttuğun acı! Hayat, doğumhanede saatlerce süren sancı gibi: Bitmeyecek sanırsın.Ama o acının ardından gelen bir çığlık var: Yeni bir başlangıç. Ağlayarak başladığın yerde gülerek devam etmek için çırpındığın şey işte o:

Hayat.

Read more

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Dinin tarihsel serüveni, yalnızca metafizik bir arayış değil; aynı zamanda güç, tahakküm ve korku üzerine kurulu bir düzenin de hikâyesidir. Mücadele ve cehennem gibi kavramlar, sadece inanç sistemlerinin bileşeni değil, toplumsal düzenin kontrol mekanizmaları hâline gelmiştir. Din, iktidarı meşrulaştırmak ve itaati koşullamak için araçsallaştırıldığında, mücadele cihada, korku ise cehenneme dönüşür.

By Daphne Emiroğlu
Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tektanrıcılığın Ontolojik Derinliği ve İslam’ın Kurumsal Sapmaları Üzerine Karen Armstrong’un Dinin Kısa Tarihi adlı eserinin “Tanrı’nın İradesine Boyun Eğmek” başlıklı bölümü, özellikle İslam’ın teslimiyet temelli yapısını anlamak için güçlü bir başlangıç noktası sunar. Ona göre “Müslüman” olmak, kelime anlamıyla Tanrı’ya teslim olandır. Bu teslimiyet, yalnızca

By Daphne Emiroğlu
Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

İnsan kendi dertlerine, beceriksizliklerine, korkularına uydurduğu bahanelere bakınca bazen utanıyor. Minik dertleri göğüsleyemeyen, küçük sorunları çözemeyen, mutsuzluklarına ve problemlerine çözüm bulamayan insanlarla, bir çoğu için dünyanın sonu denecek yerlerden yıldız gibi parlayan insanlar çıkıyor. Hepsi aynı gezegende yaşıyor. Aynı havayı soluyor. Ella Fitzgerald'dan bahsedeyim biraz. Geceleri onun sesiyle

By Daphne Emiroğlu