Özgürlük Nereye Kadar?

Özgürlük Nereye Kadar?

Özgürlük… Ona sahip olmak için gerekli olan hak ve adalet… Kime ait olacak bunlar? Ve nereye kadar onların olacak?

Kimisi için özgürlük kocası izin verdiği kadar…

Kimisi patronunun iki dudağının arasına kadar özgür.

Kimisi haksızlıklarla elde ettiği işi kadar özgür…

Kimisi maaşı kadar özgür…

Kimisi yandaşı, alkışçısı, yardakçısı kadar özgür…

Kimisi, başkası dediği sevdikleri olmadıkça özgür…

Akademideki yerini haksız elde edenler, haksızlıkla elde ettikleri haklarına kadar özgür.

Kimisi odasının kapısına kadar özgür.

Kimisi sadece zihninde özgür…

Kimisi hazlarına dek özgür…

Herkes için adalet, kendi elindekileri kaybettirecekse adaley arar mı insan? İşte o zaman vicdanı kadar özgür…

Bugün tanıdıklar, amcaları, dayıları, yengeleri, siyasi partileri yüzünden iş sahibi, ünvan sahibi, memuriyet sahibi olanlar adalet duygusu zedelendiği için, haksızca elde ettikleri bu imtiyazlardan vazgeçerler miydi? Elbette hayır. Kendimizi kandırmayalım.

Bir sırada beklerken, tanıdık vasıtasıyla onlarca kişinin sırasını çaldığında özgür mü? Adalet savaşçısı mı yoksa hak koruyucusu mu?

Gösteriş yaparken özgür mü insan? Başkasının yaptıklarını yapmak için can atarken haklı mı?

Herkesin özgürlüğünün, herkesin adalet arzusunun sınırı var… O da kendi vicdanı kadar. Ateş düşmediği yeri de yaktığında değişir belki her şey. Yoksa çimenler ezilirken kedi videosu ile instagrama giriş yapmak vicdan işi değil… İçimizdeki hak, hukuk, adalet kocaman sözlerle gaza gelip, insanlığın işine yaramayan ama kendi minik dünyamızda dev olan engellere takılıp hemen yerlere serilebilir…

Türkiye’de bir kurtarıcı zannedilen George Orwell’i analım yine “O, en zalim kölelikten bile daha kötü olan özgürlük görüntüsüne sahip bir köledir.”

Pharell Williams’ın şarkısının süresi kadardır bazen insanın özgürlük arayışı… Sonra kendi prangalarını hatırlar. Başkasından aldığı hakların prangalarını… 2 dakika 42 saniye…

Read more

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Dinin tarihsel serüveni, yalnızca metafizik bir arayış değil; aynı zamanda güç, tahakküm ve korku üzerine kurulu bir düzenin de hikâyesidir. Mücadele ve cehennem gibi kavramlar, sadece inanç sistemlerinin bileşeni değil, toplumsal düzenin kontrol mekanizmaları hâline gelmiştir. Din, iktidarı meşrulaştırmak ve itaati koşullamak için araçsallaştırıldığında, mücadele cihada, korku ise cehenneme dönüşür.

By Daphne Emiroğlu
Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tektanrıcılığın Ontolojik Derinliği ve İslam’ın Kurumsal Sapmaları Üzerine Karen Armstrong’un Dinin Kısa Tarihi adlı eserinin “Tanrı’nın İradesine Boyun Eğmek” başlıklı bölümü, özellikle İslam’ın teslimiyet temelli yapısını anlamak için güçlü bir başlangıç noktası sunar. Ona göre “Müslüman” olmak, kelime anlamıyla Tanrı’ya teslim olandır. Bu teslimiyet, yalnızca

By Daphne Emiroğlu
Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

İnsan kendi dertlerine, beceriksizliklerine, korkularına uydurduğu bahanelere bakınca bazen utanıyor. Minik dertleri göğüsleyemeyen, küçük sorunları çözemeyen, mutsuzluklarına ve problemlerine çözüm bulamayan insanlarla, bir çoğu için dünyanın sonu denecek yerlerden yıldız gibi parlayan insanlar çıkıyor. Hepsi aynı gezegende yaşıyor. Aynı havayı soluyor. Ella Fitzgerald'dan bahsedeyim biraz. Geceleri onun sesiyle

By Daphne Emiroğlu