Renkli Mermer

Renkli Mermer

İnsanın gücü saçlarında mıdır, ellerinde mi, yoksa dilinde mi? Bakışlarımızla dağları devirebilir miyiz? Söyleyemediklerimiz içimizde kocaman çöp tepeleri oluşturur mu? Kokuşmuş içimizle parlayarak dolanır mıyız hayatta? Bence yaparız.

Mutsuz hayatların sahipleri de gülümser… Bir gülümse kadardır bedbaht hayatları unutmak…Beş dakika için… Belki birkaç saat için… Saçlarımızın uçları kadar kolay kırılan kalplerle gülümseriz… Sonra ağlarız da… İnsan içini mi yıkar gözyaşlarıyla yoksa sadece yüzünü mü?

Yaşın kaç senin?

Kaç yıl yaşadın bu dünyada?

Yaşımız yaşadığımız kadar mı? Yaşayamadıklarımızı yaşımızdan çıkarmamız mı gerekir?

Yaşımız kendimizden daha eksik mi? Otuz yıl yaşadıysan gerçekten de otuz yıl mı yaşadın?

Bilmem…

Doğduğun zaman adını yazdıkları kimlik kartı her şeyin sonunda bir mezar taşına dönüşüyor…

Bir kimlikle bir mermer arasında çoğu gereksiz olan çabaların ustalarıyız biz. Küçük mutlulukları hak etmek için yüksek bedeller ödemeye gönüllü ustalar… Çırak gibi yaşamamız gereken hayatta hızla usta olmaya hevesli acemileriz biz. Kazandıklarımızın keyfini çıkaracak zamanı bile bulamayan acemiler… Sadece kazandığına sevinen ama kazandığının tadını bilmeyen… Kazanır kazanmaz kaybetmemek için kaygılanan acemiler.

Read more

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Tanrı Tarihi #24 Yanmakla Korkut, Biatla Kurtul: Mümin Üretim ve Dağıtım Kooperatifi

Dinin tarihsel serüveni, yalnızca metafizik bir arayış değil; aynı zamanda güç, tahakküm ve korku üzerine kurulu bir düzenin de hikâyesidir. Mücadele ve cehennem gibi kavramlar, sadece inanç sistemlerinin bileşeni değil, toplumsal düzenin kontrol mekanizmaları hâline gelmiştir. Din, iktidarı meşrulaştırmak ve itaati koşullamak için araçsallaştırıldığında, mücadele cihada, korku ise cehenneme dönüşür.

By Daphne Emiroğlu
Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tanrı Tarihi #23 Tanrı’ya mı İnsana mı Boyun Eğmeli?

Tektanrıcılığın Ontolojik Derinliği ve İslam’ın Kurumsal Sapmaları Üzerine Karen Armstrong’un Dinin Kısa Tarihi adlı eserinin “Tanrı’nın İradesine Boyun Eğmek” başlıklı bölümü, özellikle İslam’ın teslimiyet temelli yapısını anlamak için güçlü bir başlangıç noktası sunar. Ona göre “Müslüman” olmak, kelime anlamıyla Tanrı’ya teslim olandır. Bu teslimiyet, yalnızca

By Daphne Emiroğlu
Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

Ella Fitzgerald: Notalara Dokunan Kadın

İnsan kendi dertlerine, beceriksizliklerine, korkularına uydurduğu bahanelere bakınca bazen utanıyor. Minik dertleri göğüsleyemeyen, küçük sorunları çözemeyen, mutsuzluklarına ve problemlerine çözüm bulamayan insanlarla, bir çoğu için dünyanın sonu denecek yerlerden yıldız gibi parlayan insanlar çıkıyor. Hepsi aynı gezegende yaşıyor. Aynı havayı soluyor. Ella Fitzgerald'dan bahsedeyim biraz. Geceleri onun sesiyle

By Daphne Emiroğlu